Vertrek Lucas Fraza

30 november 2022

Zes jaar geleden begon zijn avontuur in Salland als medisch directeur van de HCDO. Hij genoot van de schoonheid van de regio op alle fronten: van de natuur, van de stad Deventer en vooral ook van de onderlinge verbondenheid. Dat geldt zowel voor de huisartsen als de externe (keten)partners en de inwoners. Samenwerken en verbinden zit in zijn DNA en dat heeft hij de afgelopen zes jaar in zijn functie ook laten zien. Zijn insteek was vooral: zet je vensters naar de buitenwereld wijd open en laat je kracht als huisarts zien. Op 1 december neemt Lucas Fraza afscheid. Hij blikt graag terug en neemt met pijn in het hart afscheid van de HCDO en de regio.

Zet de vensters open naar de buitenwereld en laat de kracht van de huisarts zien!

Lucas Fraza, vertrekkend directeur

Je bent huisarts in Hilversum. Hoe kwam iemand uit het midden van het land 6 jaar geleden terecht in Salland als medisch directeur?
,,Eigenlijk ben ik destijds via mijn netwerk op deze functie gewezen”, antwoordt hij op deze vraag. ,,Een collega van de organisatie waar ik werkte, kende de directeur van HCDO en attendeerde mij op deze vacature. Ze vond dat die op mijn lijf geschreven stond. En dat was inderdaad het geval. Al bij het eerste gesprek merkte ik dat ik in die baan al mijn creativiteit en ideeën kwijt kon over de organisatie van de regionale huisartsenzorg. Ik werd aangenomen en heb er geen dag spijt van gehad.”

 ,,De basis was bij de HCDO al op orde toen ik begon”, vertelt hij verder. ,,In mijn vorige baan had ik heel lang nagedacht over hoe je afzonderlijke huisartsenpraktijken nauwer met elkaar kon laten samenwerken. Het werd me al snel duidelijk dat dit veel tijd en energie kost. Ik was dus positief verrast dat dit in Salland al het geval was. Ineens maakte ik een sprong in de toekomst en had ik het gevoel dat ik echt kon gaan bouwen aan verdere ontwikkeling van de huisartsenzorg in deze regio. Een unieke kans die ik met beide handen aangegrepen heb.”

Welke stappen zijn concreet gezet in jouw periode als medisch directeur?
,,Er zijn een aantal mooie projecten op poten gezet, en dan met name samen met ketenpartners. Waar is Wally is echt een van die projecten waar ik trots op ben. Ik heb daar mijn steentje vanuit de HCDO aan bijgedragen. Samen met welzijn en de gemeente hebben we dat kunnen realiseren. Daarnaast zijn ook de kaderartsen meer in hun kracht gezet met onder andere het aanbieden van scholing. In het project ‘Aan Tafel’ hebben we samen met de specialisten van het Deventer Ziekenhuis gekeken naar hoe we elkaar kunnen versterken. Dat heeft geleid tot meer verpleegkundig specialisten in de huisartsenpraktijken. Er zijn ongetwijfeld nog meer projecten te noemen, maar deze komen het eerst bij me op als ik terugblik op de afgelopen jaren.”

Je vindt samenwerking in de regio belangrijk. Hoe heb je daar aan bijgedragen?
,,Ik viel met mijn neus in de boter toen ik hier startte, want ik mocht meteen mee naar Leeds. Samen met een aantal bestuurders van andere zorgorganisaties lieten we ons inspireren met voorbeelden van goede regionale samenwerking. Daar is Salland United uit ontstaan. Ik had na Leeds meteen alle 06-nummers van bestuurders in mijn telefoon en wist al snel de weg in de regio. Namens de huisartsen nam ik plaats in het bestuur van Salland United. Waar is Wally, het project dat ik net al noemde, is onder de paraplu van de coalitie Juiste Zorg op de Juiste Plek in Salland United verband tot stand gekomen. Maar ook de Regioverpleegkundige is een goed voorbeeld van wat samenwerking kan opleveren.”

Wat wil je de huisartsen in deze regio meegeven voor de toekomst?
,,Denk groot, doe klein als dat nodig is, dat vind ik een belangrijk motto voor de huisartsenzorg. Ik wil daar mee zeggen dat huisartsen best wat groter mogen denken. Maar houd daarbij wel de effectiviteit en menselijke maat in de gaten. Met groter denken bedoel ik vooral dat wij als huisartsen vanuit onze eigen kracht de vensters naar de buitenwereld open moeten zetten. Zoek de samenwerking waar dat nodig is en onderzoek in de keten hoe de zorg beter georganiseerd kan worden voor de inwoners. Wees proactief en laat niet alles over je heen komen. Houd voor ogen dat de transitie in de zorg zonder de huisartsen niet zal slagen. Wij zijn daar echt voor nodig, maar dan moeten we wel open staan voor verandering en samenwerking.”

Wat ga je missen als je straks weer gefocust bent op je eigen huisartsenpraktijk in Hilversum?
,,Ik ga heel veel missen. De mensen, de onderlinge goede sfeer, de mooie natuur, de IJssel, de stad Deventer en het vertrouwen waarmee in deze regio met elkaar wordt samengewerkt. Ik heb echt enorm genoten van de mooie omgeving. Ik had een aantal jaar een auto en een daktent. Als ik dan vroeg in Deventer voor een overleg moest zijn, dan reisde ik de dag van tevoren al af. Ik had een afspraak met een campingeigenaar van een prachtige camping aan de IJssel. Daar parkeerde ik de auto met daktent en ’s ochtends voor het overleg nam ik een duik in de rivier. Een mooiere start van de dag kan ik me niet wensen. Je begrijpt, ik ga het echt missen. Maar ik ben ook wel toe aan meer rust. De komende tijd ga ik, naast mijn eigen huisartsenpraktijk, een beetje bewegen en goed voor mezelf zorgen. Dan merk ik vanzelf wel of er weer iets op mijn pad komt.”  


Deel dit bericht