Print pagina

Astma

Wat is astma?
Astma is ook een aandoening van de luchtwegen. Bij astma zijn de luchtwegen van tijd tot tijd vernauwd, wat met name de uitademing bemoeilijkt.

Bij astma zijn de luchtwegen overgevoelig voor bepaalde prikkels: de spiertjes trekken samen, de slijmvliezen zwellen op en maken meer slijm aan. Daardoor worden de luchtwegen nauwer, kan er minder lucht door en ontstaat benauwdheid.

Vaak gaat astma samen met allergie. Allergische prikkels die een reactie van de luchtwegen kunnen geven, zijn onder meer huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren, schimmels en stuifmeel. Daarnaast kunnen de luchtwegen reageren op rook, chloorlucht, baklucht, temperatuurswisseling, stoom en mist, maar ook op lichamelijke inspanning en verkoudheid of griep. Meestal krijgt u direct klachten, soms pas na uren. In één familie zijn er vaak meerdere mensen met astma.

Betrokken zorgverleners
In samenspraak met u bepalen de huisarts en praktijkondersteuner (POH) hoe uw behandeling eruit gaat zien. Als het wenselijk is, worden de longarts, apotheker, diëtist en fysiotherapeut bij uw behandeling betrokken.

Behandeling
U kunt zelf een grote bijdrage leveren aan uw gezondheid. Stoppen met roken is het beste medicijn. Daarnaast kunt u door gezond te eten en regelmatig te bewegen de kans op complicaties sterk verkleinen. Uw huisarts en de andere behandelaars kunnen u hierbij ondersteunen in het zorgprogramma astma.

Dit zorgprogramma bestaat verder uit de volgende onderdelen:

  • jaarlijks een uitgebreide controle waarin uw klachten en vragen aan de orde komen
  • leefwijze waaronder bewegen en voeding
  • zo nodig een blaastest (spirometrie)
  • begeleiding door de huisartsenpraktijk bij het gebruik van uw medicijnen en minimaal één keer per jaar controle inhalatietechniek

U kunt ook zelf kijken of u goed inhaleert op de website http://www.inhalatorgebruik.nl/
Ook als u geen problemen ervaart, is het belangrijk om op de geplande controles te komen. Dit kan complicaties voorkomen.

Lotgenotencontact  in uw buurt
Als longpatiënt heeft u veel aan uw arts of verpleegkundige, maar wat u van andere patiënten hoort, is minstens zo waardevol. U leert van andermans ervaring. Dat kan bij Longpunt, de ontmoetingen die het Longfonds organiseert voor longpatiënten, hun omgeving en zorgverleners. Het programma kunt u vinden op de website.

Wilt u meer weten over wat astma precies is, kijk dan op de website van het Longfonds.

 

Voor dringende hulp
van de huisarts buiten
kantoortijden.

Bel de Spoedpost Deventer

0570 - 501 777

 

Spoedpost Deventer
Nico Bolkesteinlaan 75
7416 SE Deventer