Print pagina

Diabetes

Wat is diabetes?
Diabetes type 2 is een chronische ziekte waarbij de hoeveelheid bloedsuiker (glucose) in het bloed is verhoogd. Normaal kan het lichaam de hoeveelheid bloedsuiker zelf regelen met het hormoon insuline. Bij diabetes maakt het lichaam geen of te weinig insuline meer, of het lichaam reageert niet goed op de insuline.

Als er te lang veel suiker in het bloed zit, tast dit alle organen, zenuwen en lichaamsweefsels aan. Diabetes is een ingrijpende ziekte, waarbij een snelle en goede behandeling heel belangrijk is.

Diabetes type 2 kan erfelijk zijn, maar u loopt ook meer risico als u overgewicht hebt, weinig beweegt of als vrouw zwangerschapsdiabetes hebt gehad. Daarnaast kan een hogere leeftijd de kans vergroten dat u diabetes krijgt.

Het kan bij diabetes type 2 lang duren voordat er symptomen optreden. Klachten zijn onder andere veel dorst, veel moeten plassen, wondjes die slecht genezen, jeuk en vermoeidheid. De huisarts kan met een bloedtest vaststellen of u diabetes type 2 hebt.

Behandeling
Bij de behandeling van diabetes type 2 wordt gestreefd naar een normale bloedsuikerwaarde in het bloed. U kunt zelf een grote bijdrage leveren aan uw gezondheid. Door niet te roken, gezond te eten en regelmatig te bewegen kunt u de kans op complicaties sterk verkleinen. Uw huisarts en de andere behandelaars kunnen u hierbij ondersteunen in het zorgprogramma diabetes.

Daarnaast omvat dit zorgprogramma de volgende onderdelen:

  • één tot vier keer per jaar bloedcontrole, afhankelijk van de noodzaak
  • minimaal één keer in de twee jaar een oogcontrole
  • begeleiding door de huisartsenpraktijk bij het gebruik van uw medicijnen.

Ook als u geen problemen ervaart, is het belangrijk om op de geplande controles te komen. Dit kan complicaties voorkomen.

Op http://www.diep.info/ vindt u een interactieve cursus over diabetes.

Voor dringende hulp
van de huisarts buiten
kantoortijden.

Bel de Spoedpost Deventer

0570 - 501 777

 

Spoedpost Deventer
Nico Bolkesteinlaan 75
7416 SE Deventer