Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) heeft effect en is er nu in heel Salland

2 maart 2023

Het programma Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) draait op volle toeren. Inwoners met obesitas kunnen er nu in iedere Sallandse gemeente aan meedoen. Op dit moment zijn er meer dan 30 groepen met in totaal 553 deelnemers actief. Een mooi resultaat waar de huisartsen (HCDO), de leefstijlcoaches en Salland Zorgverzekeraar in de regio trots op mogen zijn. En de eerste resultaten bij de deelnemers zijn er ook al. Deelnemer Jacqueline van Bremen is zeer enthousiast over het programma en heeft er veel baat bij.

Meer dan een jaar geleden sloegen de huisartsen, leefstijlcoaches en Salland Zorgverzekeraar de handen ineen en om dit programma goed in de regio neer te zetten. De huisartsen zijn blij dat het programma er is en dat er zoveel inwoners actief werken aan hun gezondheid. Het programma is meer dan afvallen alleen en dat is meteen ook de meerwaarde ervan. Het gaat om gezond eten, bewegen, stressvermindering en op tijd rust nemen. Een integrale aanpak dus. Huisarts Martijn Romeijn van Huisartsen Hoge Hond’ in Deventer heeft al een aantal patiënten gewezen op het GLI programma. ,,Het nieuwe normaal moet wat mij betreft worden: van behandeling naar preventie”, zegt hij stellig. ,,Patiënten die op mijn spreekuur komen en die in aanmerking komen voor het GLI-programma wijs ik hier actief op.”

Het nieuwe normaal moet wat mij betreft worden: van behandeling naar preventie”

Martijn Romeijn, huisarts

Motivatie
Motivatie is wel een belangrijke voorwaarde voor het behalen van resultaat. Daarom kijkt huisarts Martijn Romeijn wel of een patiënt gemotiveerd is. ,,Het merendeel van de gemotiveerde patiënten heeft baat bij het programma”, ziet hij. ,,Zij raken enthousiast door de gewichtsreductie en het verbeteren van allerlei gezondheidsklachten. Ook wordt het psychisch functioneren in veel gevallen gunstig beïnvloed. Toch is er ook een groep die veelal door een gebrek aan motivatie vroegtijdig afhaakt, al dan niet met het gegeven dat zij niet geschikt zijn voor deelname aan groepssessies. Denk bijvoorbeeld aan patiënten met een introverte persoonlijkheid of met angstklachten. Maar wat mij betreft houden we de GLI in ere!”

Kleine stapjes
Ook Petra Visser, Praktijkondersteuner bij Huisartsen Hoge Hond, wijst patiënten op het programma en ziet dat het werkt. ,,wij maken overgewicht bespreekbaar en zijn laagdrempelig”, legt ze uit. ,,We geven advies en als het nodig is, verwijzen we mensen door naar de GLI. De resultaten zijn wisselend, maar er zijn zeker deelnemers die mooie resultaten boeken. Met kleine stapjes kun je grote dingen bereiken. Bekijk het als een wc-rol, ieder stapje scheur je een velletje wc papier eraf, als je dit blijft doen, zie je over een langere periode ECHT verschil, de wc-rol wordt steeds dunner. De meeste mensen raken gedemotiveerd als verandering niet snel resultaat geeft, gefrustreerd en vervallen in de oude leefstijl en gewoontes. Dat is jammer en niet nodig. Geduld en kleine veranderingen in bijvoorbeeld eetgewoontes kan al heel veel opleveren.”

21 kilo lichter
En daar weet deelnemer Jacqueline Bremer alles van. Zij is een jaar geleden gestart, is inmiddels 21 kilo lichter en voelt zich een ander mens. ,,Ik had een hoge bloeddruk en last van een te hoog suiker in mijn bloed”, vertelt ze. ,,De huisarts maakte zich zorgen en wees mij op de GLI. Ik moest echt wel even een drempel over om daar aan mee te doen. Sporten vond ik niet leuk, dacht ik. Maar het tegendeel is waar. Ik heb er nu heel veel plezier in. Heb zelfs nu vrijwillig gekozen om wekelijks mee te doen met de Bootcamp. Lekker in de buitenlucht bewegen. Daar knap ik altijd van op.”

Gezond eten
Ook de voedingsadviezen vallen bij Jacqueline in goede aarde. ,,Ik ben alleenstaande moeder van twee kinderen en nam eigenlijk nooit tijd om goed en gezond te koken. Dat is nu wel anders. De diëtiste raadde mij aan om Hello Fresh te bestellen. Dan krijg je allemaal verse producten en het zijn lekkere recepten. We moesten er eerst even aan wennen, maar nu vinden ook de kinderen het heerlijk allemaal. Inmiddels heb ik een kookboek gekocht en maak ik zelf alle maaltijden met verse groenten. Hello Fresh beviel goed, maar was voor mij toch iets te duur.”

Lekker in de buitenlucht bewegen. Daar knap ik altijd van op”

Jacqueline Bremer, deelnemer

Dankbaar
Jacqueline is enorm dankbaar dat haar huisarts haar op de GLI gewezen heeft en heeft de nieuwe levensstijl omarmd. ,,Ik wil echt niet terug naar mijn oude leef- en eetpatroon”, zegt ze zelfverzekerd. ,,Ik voel me zo ontzettend goed in mijn vel zitten. Dat wil ik niet meer kwijt. Ik blijf sporten en goed voor mezelf zorgen, want dan kan ik ook veel beter voor mijn twee kinderen zorgen.”

Nieuwe vrienden
Leefstijlcoach Meriel Hendriks begeleidt inmiddels drie groepen en was ook begeleider van Jacqueline. ,,Ik ben trots op haar”, zegt ze glunderend. ,,Ze heeft een geweldig resultaat behaald. Dat is voor mij mooi om te zien vanaf de zijlijn. De resultaten verschillen enorm per deelnemer. Sommigen vallen al vrij snel veel kilo’s af omdat ze bijvoorbeeld voorheen nauwelijks bewogen en veel bewerkt, ongezond voedsel aten. Door het plezier in bewegen, het samen blijven sporten en beetje bij beetje te ontdekken dat een regelmatig en gezond voedingspatroon niet zo ingewikkeld en duur hoeft te zijn, zie je bij hen een mooie ontwikkeling in een gezonder gewicht. Voor anderen gaat het wat langzamer, maar ook zij voelen zich al veel fitter en energieker na een tijdje. En dat verbetert natuurlijk de kwaliteit van leven enorm. Ook hebben sommigen nieuwe vrienden gemaakt en zijn ze weer onder de mensen. Zo is er een heel stel deelnemers die nu gezamenlijk twee keer per week boks-zaktraining volgt, samen koffiedrinkt, elkaar stimuleert als het even zwaar is of tegenzit. Fantastisch toch?!”

Van zorg naar regie over eigen gezondheid en leefstijl
Een mooie bijkomstigheid is dat het tweejarig programma volledig vergoed wordt door de zorgverzekeraars. Martin Rog, zorginkoper bij Salland Zorgverzekeraar, zegt hierover: “De Nederlandse gezondheidszorg staat de komende jaren voor enorme uitdagingen. Door de toename van het aantal mensen met één of meerdere chronische aandoeningen door onder meer overgewicht en obesitas zal de zorgvraag de komende jaren groeien en steeds complexer worden. Hierdoor is het van belang dat we met elkaar gezondheidsproblemen proberen te voorkomen.”

Uit de RIVM-cijfers blijkt dat ruim 50% van de inwoners in Salland te maken heeft met overgewicht. Salland Zorgverzekeraar draagt actief bij aan het terugdringen van overgewicht en obesitas bij volwassenen én kinderen en het duurzaam verbeteren van leefstijl en gezondheid. ,,Wij vinden het van belang dat onze verzekerden de regie voeren over hun eigen leven, gezondheid en zorg. Want voorkomen is beter dan genezen”, benadrukt Martin.
 
“We zijn trots op de behaalde resultaten en het hoge aantal deelnemers tot nu toe. We streven ook naar een meer integrale benadering, want gezondheid is immers meer dan alleen de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken. Armoede, schulden, problemen rondom huisvesting, eenzaamheid, werkloosheid, een beperking, een lage opleiding of de kwaliteit en de inrichting van de leefomgeving hebben allemaal invloed op hoe gezond je bent, hoe gezond je je voelt en hoe effectief overgewicht en obesitas bestreden kunnen worden. Daar maken we ons vanuit Salland Zorgverzekeraar in samenwerking met de gemeenten, zorgaanbieders en samenwerkingspartners in de regio sterk voor.”


Deel dit bericht