Meer Tijd voor de Patiënt

Huisartsen Coöperatie Deventer en Omstreken (HCDO) is één van de deelnemende regio’s aan Meer Tijd voor de Patiënt (MTVDP). Doel van MTVDP is dat de huisarts kwaliteit kan blijven leveren en met behoud van plezier het vak kan uitoefenen, ook in steeds drukkere tijden; oftewel zowel professionals als patiënt ervaren meer tijd en kwaliteit.

Toepassing

Praktijken die meedoen maken een projectplan, passend bij eigen wensen en behoeftes. Alle praktijken hebben gekozen voor een langere consulttijd in combinatie met een andere manier van gespreksvoering (oplossingsgericht werken). Oplossingsgericht werken is een aanvulling op het medisch model. De huisarts kijkt met de patiënt vooruit en vraagt wat hij wil bereiken. Het gevolg is dat de patiënt in beweging komt en zelf de regie pakt.

Om erachter te komen wat een patiënt zelf graag wil, heb je meer tijd nodig. Je moet stiltes laten vallen, ruimte geven om na te denken. Een consult van 10 minuten is echt te kort.

I. Kapsenberg, Huisarts

Andere speerpunten die praktijken hebben gekozen zijn:

Resultaten

Meer Tijd voor de Patiënt is win-win-win! Het levert meer werkplezier voor de huisarts op, het vermindert het aantal verwijzingen en geeft meer rust voor de patiënt tijdens het consult. Dat blijkt uit een onderzoek dat wij in de afgelopen jaren hebben uitgevoerd onder de deelnemende praktijken.

De resultaten hiervan zijn op 18 maart 2022 gepubliceerd in Medisch Contact: Aanpassingen in huisartsenconsult renderen. Ook heeft de Stentor een artikel gepubliceerd: Deze huisartsen in Twello en Luttenberg hebben meer tijd voor hun patiënt, maar kan dat zo blijven?.

Het project zorgt voor een aantrekkelijk werkklimaat en dit willen we graag zo houden, zodat huisartsen graag in onze regio willen werken.

L. Kapsenberg, Huisarts

Meer weten?

Neem contact op met Sophie ten Hove, beleidsadviseur.