Elf zij-instromers starten verkorte opleiding Doktersassistente

20 maart 2023

Het is donderdag 15 maart. De elf deelnemers die de verkorte opleiding tot Doktersassistente gaan volgen, ontmoeten elkaar die dag voor het eerst. Er is speciaal voor hen een kick-off georganiseerd. HCDO heeft gekozen voor de mbo-opleiding Doktersassistent niveau 4 in samenwerking met Endoor om het dreigende tekort aan doktersassistentes te voorkomen. Op 10 mei start de opleiding bij ROC Twente. De opleiding duurt in totaal 52 weken en bestaat uit een koppeling van theorie en praktijk. 

Wat onwennig staan de dames te wachten in de hal, maar die onwennigheid slaat snel om in gezelligheid en enthousiasme. ‘Waar werk je nu?’ en ‘heb jij er ook zo’n zin in om te starten met de opleiding?’, is veel te horen voorafgaand aan het officiële gedeelte van de kick  off. De dames staan te trappelen van enthousiasme. Al zien sommigen er wel tegenop om weer in de schoolbanken plaats te nemen en aan de slag te gaan met vakken als rekenen, taal en Engels. ,,Ik heb meer dan 36 jaar ervaring in de zorg en al lang niet meer op school gezeten”, zegt een van de deelnemers. ,,Dat zal even wennen zijn, maar ik ga ervoor.”

Ik ben echt toe aan een nieuwe uitdaging, nu kan het nog!

Christien ten Have, zij-instromer

Christien ten Have (55) doet nu de planning en administratie bij de afdeling Radiologie van het Deventer Ziekenhuis en vond het tijd voor wat anders. ,,Ik ben al 35 jaar in dienst van het Deventer Ziekenhuis en ben echt toe aan een nieuwe uitdaging”, zegt ze. ,,Nu kan het nog.” Ze kiest voor de functie van doktersassistente omdat ze het contact met patiënten erg leuk vindt en nu ook het stadium voordat mensen in het ziekenhuis komen wil meemaken. ,,Ik ga mijn praktijkdeel volgen bij huisarts Nienke Smitsman in Medisch Centrum Brinkgreven en voelde me daar tijdens de kennismaking meteen welkom. Ik kijk er naar uit om daar te starten.”

Ook Susan Palsrok (33) heeft zin om te starten met de opleiding. ,,Ik wil dit al heel lang, maar het was moeilijk om een opleidingsplek te vinden”, vertelt ze. ,,Mijn zus werkt op de Spoedpost en attendeerde mij op deze mogelijkheid. Ik heb meteen gereageerd en nu zit ik hier.” Susan werkt nu als Verpleegkundige IG in een verzorgingshuis. Wat haar in de functie doktersassistente aantrekt? ,,Ik vind vooral de telefonische triage een uitdaging”, zegt ze. ,,Doorvragen en een goed beeld proberen te krijgen van wat er werkelijk met iemand aan de hand is. Dat wil ik graag leren.”

We zijn blij dat we iedereen een stagewerkplek in een van de huisartsenpraktijken kunnen bieden”

Mendy van Rooden, coördinator project zij-instromers

Mendy van Rooden is aanspreekpunt voor de zij-instromers en praktijkbegeleiders en is nauw betrokken geweest bij de opzet van het traject en de werving en selectie van de deelnemers. ,,We zijn blij dat we de groep nu compleet hebben en we iedereen een stagewerkplek in een van de huisartsenpraktijken kunnen bieden”, zegt ze. ,, Binnenkort ontvangen ze het lesrooster via ROC Twente en kunnen ze zich voorbereiden op de start van de opleiding. We hopen dan volgend jaar elf goed opgeleide doktersassistentes hun diploma te kunnen uitreiken.”

Aan De Stentor vertelden Christien ten Have en Lotte van Breen dat ze enorm veel zin hebben in deze uitdaging.
Lees hier het artikel


Deel dit bericht